Madarak és Fák Napja

Senkinek nem kell magyarázni, hogy milyen fontos a környezetünk, a természet védelme. A környezet- és természetvédelemmel kapcsolatos jeles napok erre hívják fel fokozottan a figyelmet. Így a Madarak és fák napja is.

A mozgalom már több mint 100 éves múltra tekint vissza, hiszen 1902-ben Chernel István ornitológus volt az, aki először megszervezte hazánkban.1906-tól Herman Ottó kezdeményezésére rendelet írta elő, hogy minden iskola ünnepelje meg májusban.1996-ban kormányrendeletben rögzítették, hogy május 10-e legyen a madarak és fák napja.

Iskolánk, a Szamóca Természetjáró Körrel karöltve már több mint tíz éve, május 10-e környékén természetjáró akadályversenyt rendez Kompolt környékén az érdeklődőknek. Két évvel ezelőtt a rossz időjárás miatt csak az iskolánk falain belül tudtuk ezt rendhagyó módon megszervezni. Tavaly pedig a koronavírus járvány kényszerített bennünket arra, hogy az online térben bonyolítsuk le ezt a versenyt. Az idei megemlékezés is rendhagyó lesz – bár visszatérünk a hagyományos, természetben lebonyolított versenyhez –, de a járványhelyzet miatt csak az iskolánk tanulói vehetnek részt rajta. Erről bővebb információt a gyerekek az osztályfőnökeiktől fognak kapni.

A verseny ebben az évben is az Év madarához (cigánycsuk) és az Év fájához (lisztes berkenye) fog kapcsolódni elsősorban, de a gyerekek számot adhatnak a madarakkal, fákkal, természetvédelemmel kapcsolatos ismereteikről is.